Psikolog Zehra Erol

Gelecek kaygısı

Ana Sayfa > Blog > Gelecek kaygısı
15.05.2023
Gelecek kaygısı

Gelecek kaygısı

Geleceğin belirsizliği kaygının nedenlerindendir. Olumlu veya olumsuz gelecekle ilgili net bir bilginin olmaması gelecek kaygısı gelişmesine zemin hazırlar.

Geelecek endişesinin nedenlerine kısaca değinecek olursak;

-Geleceği net olarak görebilme arzusu. Bu isetk zihnin sürekli gelecek ile ilgili planlar yapmasına öngörüde bulunmasına neden olmaktadır.  Ancak gelecek netleştirilemediğinden birey planladıklarından farklı süreçlerle karşılaştığında hayal kırıklığı yanında geleceğe yönelik kaygısında daha da artış olur.

-Olayların akışını belirleyen nedenler sizden kaynaklandığı gibi sizin dışınızda ki nedenlerde geleceği etkiler. Sizin dışınızda ki kişiler, çevresel koşullar ve şans vb..Bunlar da gelecekte yaşanacak olayların üzerinde etkisi olan faktörlerdir.  Enerrjinizi bugün kontrol edebileceğiniz konular üzerinde yönlendirmek ve bugüne odaklanmak bu durumla başa çıkmak açısından önemlidir.

-Bir olayı düşünmeye başladığınızda zihininize olayla ilgili başka düşünceler gelir. Bu düşüncelere başka düşünceler eklenir. Sonrasında yavaş yavaş kaygılı ve olumsuz düşüncelere geçiş başlar. Buda yaşanan veya yaşanması düşünülen olayla var olan durumun olumsuzluğu arasında uçurum oluşmasına neden olur.

-Geçmişte yaşanan olumsuz deneyimlerin gelecekte tekrar edebileceğine dair duyulan kaygı. Bu olumsuz deneyinlerin tekrardan değerlendirilmesi ve kişinin kendini tanıyarak güçlenmesi bu problemi aşmakta önemlidir.

-Kaygılarınızı sık sık paylaşmak kaygınızın artmasına neden olur. Duygular bulaşıcı özelliğe sahiptir. Ne kadar çok paylaşırsanız, paylaşırken eklenenelerle zihniniz daha çok bulanır ve kaygınız daha da artar. Böyle durumlarda kaygı duygusu yüksek düzeyde olduğunda yapılan açıklamalar veya telkinlerde kişinin odak noktasında değildir. Konuşmalar sadece gerilimi tırmandırır.

-Başarıya aşırı odaklılık da gelecek kaygısının nedenlerindendir. Sonuçta her insanın hata yaptığı ve başarısız olduğu durumlar olur. Hatalrdan kaçınmak için zihini aşırı yormek yerine hatalardan öğrenmek ve gelişmek ilerleme sağlar.

Yorumlar


  • Soru

Yorum Yap