Hamilelik psikolojisi
Hamilelik psikolojisi anneyi nasıl etkiler;
Çocuk sahibi olmak kararı ;uzunca bir süre sizin hayatınızda belirgin değişimlere sebep olacak yavrunuzun sorumluluğunu almak açısından ilk adımdır. Hamile kaldığını öğrenen anne adayları için mutluluk ve heyecanla başlayan bir yolculuktur gebelik. Annenin yavrusu karnında yavaş yavaş gelişirken kendisin de ruhsal açıdan adım adım büyümektedir.
Bebek sahibi olmak aynı zamanda ebeveynler için gelişim, ilerleme içeren bir deneyimdir. Anne olmak kadına verilmiş önemli bir ayrıcalıktır. Anne adayı doğuma kadar olan süreçte çocuk sahibi olmakla ilgili beklentileri, endişeleri, istekleri ve annelik tarzı ile ilgili uzun uzun düşünmek için zamana sahiptir. Bebekle birlikte yaşamlarında belli değişimler olacağının bilincinde olan ebeveynler kendilerine sordukları sorularla süreci zihinlerinde organize ederler.
-Nasıl anne olacağım?
-İşle evi nasıl dengeleyeceğim?
-İyi bir bakıcı nereden bulacağım?
-Ne zaman çalışmaya başlayacağım?
Bu sorularla anne adayı kendini anneliğe yavaş yavaş hazırlamaktadır. Hamilelikle birlikte yaşamdan beklentiler yeniden şekillenir, nasıl anne olunacağı, çocukla nasıl ilgileneceği konusunda kararlar alınır. Hamilelik bir yandan mutluluk ve heyecan yaşatırken diğer yandan yavrusunun sorumluluğunu alan anne için stresli bir deneyimdir. Anne doğum sürecine kadar karnında huzurlu, sağlıklı ve rahat hissedebilmesi için elinden geleni yapar. Doğumdan sonraki süreçte ise çocuğunun fiziksel ve ruhsal anlamda sağlıklı büyümesi için çocuk- anne ilişkisi, karı-koca ilişkisi üzerinde düşünür ve emek harcar. Özellikle evlilikte sorunlar varsa bu da anne adayı için oldukça zorlayıcı bir konudur. Hamilelikle birlikte annede hormonal değişimler, farklılaşan vücut şekli, günlük yaşam içindeki performansta dalgalanmalar veya azalma duygusal yaşamı oldukça önemli şekilde etkilemektedir.
Annenin hamilelik sürecinde psikolojik değişimleri farklılık içerebilir.
-İlk üç ay bebeği kaybetme endişesi görülebilir. Bu dönem toplumsal olarak da kritik olarak değerlendirildiği için bazı endişeler yersiz olsa da anne adayında kaybetme kaygıları görülmektedir.
-İlk üç aylık dönemin ardından bebeğin büyümeye başlamasıyla birlikte bebeğin anne karnındaki gelişimi ile ilgili kaygılar. Kilosu, organlarının gelişimi vb.. tetkiklerin tamamlanması, anne adaylarının doktordan geri bildirim almaları zamanla kaygılarını azaltır.
-Doğuma doğru yaklaştıkça bebeğin geliş heyecanı anne başta olmak üzere herkesi sarar. Hamilelik sürecinde ailenin gündemi yenidoğan bebeğin aileye katılımıdır. paylaşımlar, sohbetler hep bu merkezdedir. Çocuğun doğumu annenin sadece gününü değil gecesini de meşgul eder. Rüyalarında da yenidoğan çocukla ilgili içerikler mevcuttur. Çocuğun doğumu, bakımı, cinsiyeti vb.. konular vardır.